A 2,500 sq m, ultra-modern facility was designed by the Belgian architectural firm Naert bvba in partnership with interior architect Justine Van Strydonck. It intended to help advance sheet metalworking by connecting visitors to technology, solutions and expertise in an innovative environment that promotes learning and collaboration.

The XP Center represents a complete renovation and significant expansion of LVD’s demonstration facility, transforming into a space that provides “the ultimate guest experience”. Visitors are invited to bring their sheet metalworking challenges, discover application possibilities of today and the future, train on the latest products and cultivate relationships with LVD experts.

Within the centre, visitors will experience next-generation equipment and processes from all LVD product lines, taking in: automation solutions; touch-screen control technology; software; and flexible, Industry 4.0-ready connected technology that illustrates what’s possible in an integrated Smart Factory.

Says Carl Dewulf, president and managing director of LVD Company nv: “The XP Center is more than a product showroom and training facility. We’ve created an inviting space for visitors to experience sheet metalworking technology and the LVD brand in new ways. It’s about discovering solutions, making connections, providing the space to nurture partnerships and ideas that will advance the industry.”

Speaking about the overall centre design, architect Wouter Naert says: “The design was driven by LVD’s vision of an open, collaborative environment that is a place where visitors can learn, share, grow and innovate.”

Adds Justine Van Strydonck: “Every design detail was influenced by the desire to create a valuable experience for the guest. From the open spaces, product areas and décor to the lighting and seating style, we considered the visitors’ perspective in the framework of the LVD brand that is centered on innovation and customer relationships.”

Inside LVD's new Experience Center at its Belgian headquarters in Gullegem